NB! Kalju Aigro poolt isiklikult on antud nookesele tema vana albumi piltide ning mälestuste avaldamisluba. Mujal kasutamiseks palun pöörduda pärijate poole. Nookese veebiruumis leiduvad muud pildid ja tekstid kuuluvad valdavalt nookesele. Palun neid nookeselt luba küsimata mitte kusagil mujal avaldada. Avalikust ruumist pärit materjalid oleme püüdnud varustada allikviidetega.

kolmapäev, 6. juuli 2011

Tungla läitmine, mitte anuma täitmine

Lahkus koolidirektor Kalju Aigro

28-aastane Kalju Aigro saadeti 1949.aastal Nõo 7-klassilise kooli direktoriks.
Siberi ja sõjatule õudustest vene sõjaväega koos Eestisse naasnud Kalju Aigro suutis inimeseks kujundada tuhandeid eesti noori, võidelda välja maakeskkooli staatuse, rajada elektroonika, matemaatika ja füüsika eriklassid, mis üleeestilistel olümpiaadidel näitasid taset suurtele linnakoolidele.
Vähe sellest, Kalju Aigrol oli kahetsustväärivates vene oludes julgust ja oskust võtta tööle Saksa poolel sõdinuid, vangilaagrites vaevelnuid, sealhulgas minu isa Arvo Mälbergi, kellest hiljem sai kauaaegne Elva koolidirektor.
Küsisin meie klassi kokkutulekul, et kuidas see ikka võimalik oli? - Vaenlase poolel võidelnuid tõsteti vastutavatesse ametitesse?
„Mis vaenlase ? Me olime sõbrad kõik” ütles vana koolimees Aigro.
Selle mehe elukäigust peaksid õppima mustvalged ajalookirjutajad, ajakirjanikud ja eriti tänased poliitikud. Puhugem pead klaariks- tollal ei tähendanud parteilaseks olek alati punakommunistlikku ja rahvusevaenulikku hoiakut ega sisu. Pigem vastupidi- Arnold Green, Ferdinand Eisen, Heino Teder, Edgar Tõnurist , Arnold Rüütel jpt olid varjamatult eestimeelsed mehed.
Tänu neile ja paljudele teistele meestele on meil eestikeelne haridus, laulupeod, rahvuspargid, hooldatud metsad, haritud põllud ja maakodud.
Kus on need noored eesti mehed täna, kes kaitseksid meid targalt ja kavalalt välismaiste röövlite eest?
Kas leidub jõude, kes astuvad vastu monopolidele, üleilmastumisele ja eurostumisele? – Lamestumisele hariduselus, mis päädib tihti vaid formaalse anuma täitmisega!
Kinnitan teile, et neil aastatel mil mina Nõo koolis käisin,
ei aetud meile pähe mingit punast jama. Julge mees Kalju Aigro läitis tuhandeid tunglaid üle võõrast võimust laastatud Eesti.
Palju häid inimesi on vaimuvalgust saanud…
Oleme mälestades tänulikud Suurele Harijale!


Kalle Mälberg,
Nõo keskkolli füüsikaklassi esimese lennu vilistlane 1967

Kommentaare ei ole: