NB! Kalju Aigro poolt isiklikult on antud nookesele tema vana albumi piltide ning mälestuste avaldamisluba. Mujal kasutamiseks palun pöörduda pärijate poole. Nookese veebiruumis leiduvad muud pildid ja tekstid kuuluvad valdavalt nookesele. Palun neid nookeselt luba küsimata mitte kusagil mujal avaldada. Avalikust ruumist pärit materjalid oleme püüdnud varustada allikviidetega.

esmaspäev, 4. juuli 2011

Kalju Aigro In Memoriam

29.juunil suri teenekas koolimees, kauaaegne Nõo kooli direktor, reaalainete süvaõppeklasside algataja ning eestvõitleja Kalju Aigro. Sündinud 6. augustil 1921. a Valgjärve vallas, tuli Aigro 1949. aastal tollasesse Nõo kooli õpetajaks, sai kaks aastat hiljem selle direktoriks ning jäi kooli juhtima rohkem kui kolmekümneks aastaks. Olulisel määral tema töö tulemusena sai 7-klassiline kool keskkooliks, sai oma lipu ja hümni:


„Auväärt iga on sul kanda,
suitsutarest kasvand sa.
Sellepärast püüdkem anda
kuulsuse sul üle maa.“

Lea Jaanus


Pole kahtlust, et Aigro andiski; Aigro oli suurim ja parim nõokas, Nõo kool oli tema elutöö ning jääb Eesti parimate gümnaasiumide hulka kuuluvana meenutama oma loojat ja esimest direktorit aastakümneteks. Aigro võitles koolile 1964. a välja füüsika ja matemaatika eriklasside loomise õiguse (telemehhaanika klass oli juba aasta varem), tõi 1965. aastal Nõkku esimese NSVLi keskkoolide oma arvuti, toasuuruse „Ural-1“. Kooli ja õpilaste eest seistes ei leppinud Aigro heaga. Temale sobis ainult parim. Õpetajaid oma kooli valis, st nõudis ta otse teaduskondade dekaanidelt, õpilased saatis praktikale Tõravere observatooriumi, astrofüüsika maailmanimega uurimiskeskusse.

Suurepärase organisaatorina oskas ta leida pragusid keeldude ja käskude inimvaenulikus müüris. Ta nõudis palju endalt ning pidi nõudma ka teistelt. Aigro võis teha kõva häält – kui näiteks murdeealised laulupidude tähtsusest aru ei saanud –, kuid mida aeg edasi, seda selgemaks sai, et tema mõnikord karedagi koore varjus oli peidus hellemast hellem süda.

Kalju Aigro loodud koolis õpetati mõtlema, inimesi ja Eestit hoidma. Ja mitte ainult ei õpetatud, vaid ka hoiti. On palju neidki, keda Aigro KGB haardesse sattumast päästis. Veendunud rahvuslasena kuulus ta Isamaaliidu asutajate hulka ning kodumaa on teda tänanud Valgetähe V klassi teenetemärgiga.

Pikk elutee on otsa saanud. Suur töö on tehtud. Tunnustades praegust Nõo Reaalgümnaasiumi Kalju Aigro ideede väärika jätkajana oleme Hea Õpetaja lahkumise puhul kurvad koos tema lähedaste ja Nõo kooli arvukate vilistlastega.

Haridus- ja Teadusministeerium

/ Teksti autor Jüri Valge. Tekst on saadetud Postimehele, kuid pole 7. juuli 2011 seisuga seal ilmunud.
Märkus 15. juulil .Nagu nähtub NRG kodulehel olevast tekstist, ilmus see lõpuks esmaspäeval koos kooli poolt saadetud pildiga ja paraku ilma Nõo kooli, Nõo valla ja Tartu Maavalitsuse initsiatiivi mainimata. Ei tee just au Postimehele!  /

Kommentaare ei ole: